نیشابور سرزمین بینالود (خراسان مرکزی)

نیشابور سرزمین بینالود (خراسان مرکزی)

اللهم صل علی محمد و آل محمد
نیشابور سرزمین بینالود (خراسان مرکزی)

نیشابور سرزمین بینالود (خراسان مرکزی)

اللهم صل علی محمد و آل محمد

نیشابور، پشتوانه و سرمایه فرهنگی ایران در مسیر جاده ابریشم


- دیباچه؛ در مسیر راه ابریشم:

راه ابریشم؛ هشت هزار کیلومتر، یعنی معادل یک چهارم محیط کره زمین، طول دارد که به سبب انتقال ابریشم از شرق جهان به غرب، به این نام شهرت یافته است. راه ابریشم، جاده‌ای است کهن از شرق آسیا تا کرانه دریای مدیترانه را در بوته پوشش خود قرار می‌دهد. راه باستانی ابریشم، از شهر لویانگ در جنوب رود هوانگ‌هو آغاز شده و با گذشتن از سیان، چانگ و توان هوانگ مرزهای چین را در پشت سر می‌گذاشت و از طریق اوزکند، فرغانه، سمرقند و بخارا و جیحون، مرو، سرخس می‌رسید. از سرخس تا نیشابور منازل رباط شرف، رباط ماهی، رباط چاهک، توس، نوغان، طرق، شریف‌آباد، الحمراء و دیزباد قرار داشت و آنگاه به شهر نیشابور (ابرشهر)، مرکز خراسان غربی، می‌رسید. دشت جوین، پل ابریشم، بسطام (شاهرود)، دامغان و خوار، منازل میان نیشابور تا ری بودند؛ این راه، پس از گذشتن از ساوه، مزدقان، همدان، گردنه اسدآباد، کنگاور، بیستون، فرمیس (کرمانشاه)، مازورستان، حلوان، قصر شیرین، جلولاء، دسکره‌الملک (دستگرد ساسانی) و نهروان، وارد بغداد می‌شد و در کرانه رود فرات ادامه می‌یافت و به حدیثه می‌رسید و سپس در ساحل دریای مدیترانه به شهر انطاکیه می‌انجامید که آخرین منزل راه زمینی ابریشم بود. 


ادامه مطلب ...

سرود نیشابور؛ ای پایتخت اول ایرانی من ...

از این اثر فرهنگی-هنری-موسیقایی که دستاورد کوشش اهالی فرهنگ و هنر نیشابور است در آبان‌ماه 1390 رونمایی گردید. درونمایه چکامه «پایتخت اول ایرانی من» (سرود نیشابور)؛ اشاراتی بر پیشینه پرآوازه پایتخت تاریخ و فرهنگ خراسان و یادکرد فشرده برخی ویژگی‌ها، سرمایه‌ها و توانمندی‌های اقلیمی، فرهنگی و اجتماعی نیشابور معاصر است. این اثر فرهنگی - موسیقایی که به معرفی نیشابور (فرهنگ‌شهر خراسان) می‌پردازد؛ بنیان‌گر و سرآغاز رویکرد موسیقایی (در قالب سرود ویژه) به معرفی شهرها و شهرستان‌های خراسان است و نیشابور (مرکز فرهنگی خراسان) به عنوان نخستین شهر خراسانی پدیدآورنده و دارای «سرود ویژه» شناخته می‌شود.  

ادامه مطلب ...

ظرفیت‌های کشور ترکیه، فرصتی در پیش روی منطقه نمونه بین‌المللی گردشگری نیشابور


یادآوری:

آبان‌ماه 1394، محمت دوغان، سرکنسول ترکیه در مشهد، در سفرش به نیشابور، گفت: «نیشابور دارای جایگاه ویژه‌ای در ابعاد علمی در جهان اسلام است و مشاهیر زیادی نیز در این شهر زندگی کرده‌اند که از جمله آنها «حاج ولی بکتاش» بوده که 750 سال قبل از نیشابور به ترکیه سفر کرده است. طی سفری که دو ماه پیش به نیشابور داشتم جلسات خوبی با فرماندار نیشابور در بحث روابط اقتصادی و فرهنگی مذهبی سفر انجام گرفت و مقرر شد تا کشور ترکیه «ساخت یک محل یا یادبودی برای حضور علاقه‌مندان در محل زادگاه بکتاش ولی در نیشابور» فراهم سازد. وی افزود: برخی از شهرهای ترکیه عضو شهرهای تاریخی جهان هستند، به همین منظور اگر نیشابور در این زمینه به کمک نیاز داشت، ما به عنوان کشور دوست قول می‌دهیم شهرداری‌های کشور ترکیه که عضو این اتحادیه هستند به نیشابور کمک کنند.»

 

آخرین تحولات:

بر اساس آمارهای رسمی، 15 تا 20 میلیون علوی در ترکیه زندگی می‌کنند. زادگاه «بکتاش ولی» رهبر علویان در نیشابور واقع است که آنان را برای سفر به این خطه در قالب کاروان‌های زیارتی و تورهای گردشگری علاقه‌مند کرده است. در سفری که در مردادماه 1396، هیات گردشکری خراسان رضوی به ترکیه و دیدار با مقامات این کشور انجام داده؛ برنامه‌هایی همچون تبادل گردشگر، همکاری اتحادیه‌های هتلداران و اطلاع‌رسانی ظرفیت‌های گردشگری، همکاری و سرمایه‌گزاری مشترک در شهرک‌های صنعتی، صادرات به کشورهای همسایه استان خراسان رضوی، ایجاد رستوران‌های ترکی و ... مطرح گردیده است.

 

نکته:

- برنامه‌های نهادهای مدیریت فرهنگی – گردشگری - اقتصادی شهرستان نیشابور، برای بهره‌برداری از ظرفیت حداکثری از ظرفیت‌های گردشگری - اقتصادی کشور ترکیه (بویژه جمعیت 15 تا 20 میلیونی علویان بکتاشی این کشور) چیست؟

ادامه مطلب ...

پیگیری ثبت جهانی محدوده شهر کهن نیشابور

حدود گستره نیشاپور کهن؛ محوطه باستانشناسی بزرگ نیشابور قدیم

تصویر: گستره تقریبی محوطه تاریخی ‌شهر کهن نیشابور (ایرانیکا)


اعضای کمیسیون ملی یونسکو در ایران، چهارشنبه 11 مرداد 1396 از آثار و بناهای تاریخی و مجموعه‌های فرهنگی و تاریخی نیشابور و چند برنامه آیینی (میراث‌ ناملموس) به‌ منظور بررسی ثبت‌ جهانی این آثار بازدید کردند.

به‌ گزارش روابط ‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان‌رضوی، محمد‌رضا مجیدی، آتوسا مومنی و شیدا مهنام، اعضای کمیسیون ملی یونسکو در ایران، به ‌همراه هاجر چنارانی، نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی، از آثار و بناهای تاریخی و مجموعه‌های فرهنگی و تاریخی نیشابور و اجرای چند برنامه آیینی و معنوی بازدید کردند.

هادی شریفان رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیشابور در این باره گفت: «اعضای کمیسیون ملی یونسکو در ایران در سفر خود به نیشابور از تعدادی بناهای تاریخی این شهرستان و آرامگاه عطار و خیام بازدید به‌عمل آوردند و در جلسه‌ای با سعید شیبانی، معاون استاندار و فرماندار ویژه نیشابور، به بررسی ثبت جهانی برخی از آثار نیشابور مانند کهن‌شهر نیشابور پرداختند.»

او افزود: «این افراد همچنین از رقص محلی، بازی‌های بومی و محلی و نیز آیینی نمایش اسب چوبی در نیشابور بازدید کردند.»

هایده لاله، عضو هئیت‌علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران، که از سال 1389 به ‌همراه تیم تحقیقاتی خود، مشغول تحقیق در مورد گستره‌شناسی شهر کهن نیشابور است، در این نشست توضیحاتی را ارائه کرد. منبع: ایران‌آنلاین